(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1996)
Autorka artykułu przedstawia problematykę prawa pracy i ubezpieczenia społecznego występujących w prawie wspólnotowym. Ocenia stan polskiego prawa pracy w świetle regulacji wspólnotowych, charakteryzuje problemy prawne dostosowania polskiego prawa pracy do prawa wspólnotowego, przedstawia metody i środki prawne, które mogą zapewnić zgodność polskiego prawa pracy z porządkiem prawnym Wspólnoty. Przeprowadza także ocenę stosunki polskiego prawa pracy do podstawowych działów prawa wspólnotowego takich jak, regulacji prawnych dot. swobody przemieszczania się pracowników, równości w traktowaniu mężczyzn i kobiet. Autorka ponadto wskazuje na aspekty socjalne restrukturyzacji przedsiębiorstw i związanych z nią modernizacją stosunków pracy oraz przedstawia zagadnienia dotyczące ochrony i bezpieczeństwa pracy i zbiorowych stosunków pracy.