(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1996)
Zakaz patentowania odmian roślin [zawarty w art. 53 (b) Europejskiej Konwencji Patentowej] obejmuje te kategorie rozwiązań, które mogą uzyskać ochronę na podstawie Międzynarodowej Konwencji o Ochronie Roślin, zawartej w 1961 r. (UPOV). Jako podstawa zakazu patentowania wynalazków [dotyczących ludzkiego ciała] wskazywany jest przepis art. 53 (a) [Europejskiej Konwencji Patentowej] wyłączający dopuszczalność patentowania wynalazków, z których korzystanie sprzeczne jest z porządkiem prawnym lub narusza podstawowe zasady moralności. Cechą charakterystyczną Dyrektyw dotyczących ochrony topografii produktów półprzewodnikowych [dyrektywy 87/54 w sprawie ochrony prawnej topografii układów półprzewodnikowych] jest szeroki zakres swobody pozostawionej członkom przy ustalaniu formy prawnej i przesłanek ochrony tych produktów. Niewiele [jej] postanowień ma bowiem charakter przepisów bezwzględnie obowiązujących. Decydujący dla oceny dopuszczalności udzielenia ochrony [topografii układów scalonych, na podstawie art. 2 dyrektywy 87/54] jest moment, w którym zgodnie z prawem obowiązującym w danym państwie, powstaje prawo wyłączne. Ochrona winna bowiem być zapewniona w odniesieniu do topografii, które łącznie spełniają dwie przesłanki: są rezultatem własnego wysiłku intelektualnego twórcy oraz nie są powszechnie znane w środowisku specjalistów. W sytuacji [gdy osoba korzystająca z chronionej topografii, poweźmie wiadomość, że jej działanie wkracza w prawa wyłączne innej osoby, przyjmuje się na gruncie dyrektywy 87/54, że] osoba trzecia zachowuje uprawnienie do dalszej dystrybucji produktu zawierającego chronioną topografię, a roszczenie uprawnionego dotyczyć może wyłącznie zapłaty stosownego wynagrodzenia. Wyraźnie jest więc stwierdzone uprawnienie osoby trzeciej do korzystania z topografii, a także wyznaczony zakres działań, które w ramach swego uprawnienia osoba ta może podejmować w odniesieniu do chronionej topografii. The prohibition on the patenting of plant varieties [contained in Article 53 (b) of the European Patent Convention] covers those categories of solutions that can be protected under the International Plant Protection Convention concluded in 1961 (UPOV). Article 53 (a) [of the European Patent Convention], which excludes the patentability of inventions the use of which is contrary to legal order or violates fundamental principles of morality, is cited as the basis for the prohibition of patenting inventions [relating to the human body]. A feature of the Directives on the protection of the topography of semiconductor products [Directive 87/54 on the legal protection of the topography of semiconductor systems] is the wide discretion left to members in determining the legal form and rationale for protecting these products. Indeed, few [of its] provisions are binding. The decisive point in time for assessing the admissibility of protection [of a topography of integrated circuits, pursuant to Article 2 of Directive 87/54] is the point in time at which an exclusive right arises under national law. Indeed, protection should be granted to topographies that jointly meet two conditions: they are the result of the creator’s own intellectual effort and are not widely known among specialists. In a situation [where the person using a protected topography becomes aware that their act interferes with the exclusive rights of another person, it is assumed under Directive 87/54 that] the third party retains the right to continue to distribute the product containing the protected topography, and the right holder’s claim can only concern payment of appropriate remuneration. The entitlement of a third party to use the topography is thus clearly stated, as well as the designated scope of activities that the third party may undertake in respect of the protected topography within the scope of its entitlement.