(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1996)
Autor artykułu w niniejszym artykule przedstawia dyrektywy XI z 21 grudnia 1989 r. dotyczącą ogłaszania danych o oddziałach utworzonych w państwie członkowskim przez niektóre typy spółek podlegające regulacjom prawnym innego państwa oraz dyrektywy XII z 21 grudnia 1989 r. dotyczącą jednoosobowych spółek z ograniczoną odpowiedzialnością oraz ich wpływ na harmonizację polskiego prawa spółek z prawem europejskim. Autor artykułu ocenia stan prawa polskiego w zakresie ogłaszania danych o oddziałach spółek oraz w zakresie regulacji prawnej jednoosobowych spółek z o.o. na tle europejskiego prawa spółek, opisuje problemy prawne w zakresie dostosowania polskiego prawa do prawa europejskiego oraz przedstawia metody i środki prawne zapewnienia zgodności prawa polskiego w opisanych zagadnieniach z prawem europejskim.