(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1997)
Zasadnicze kontury instytucji opieki nad małoletnim, a także - mimo zmian w przepisach - rodzin zastępczych od wielu lat nie uległy zmianie; również unormowania dotyczące placówek opiekuńczo-wychowawczych pozostawiają problem otwartym. Przyjęte przez Polskę Konwencja o Prawach Dziecka oraz inne konwencje z zakresu praw człowieka dają tylko ogólne wskazówki co do dopuszczalnej ingerencji państwa w sprawowanie pieczy nad dzieckiem. W tej sytuacji warte rozważenia są spostrzezenia autorów niemieckich, zmierzające do jednoczesnego zwiększania samodzielności dziecka, a w wypadku rodzin źle funkcjonujących - także ingerencji państwa w sprawowanie pieczy. W rodzinach dysfunkcjonalnych wprowadzenie tych postulatów w życie musi nastąpić kosztem uprawnień rodziców nie wywiązujących się ze swych obowiązków. The basic contours of the institutions for the care of the minor and – despite changes in the legislation – of foster families, have remained unchanged for many years; also the norms concerning foster care institutions leave the problem open. The Convention on the Rights of the Child, adopted by Poland, and other human rights conventions give only general guidance on permissible state interference in the custody of the child. In this situation, the observations of the German authors, which aim to simultaneously increase the independence of the child and, in the case of poorly functioning families, also the intervention of the state in custody, are worth considering. In dysfunctional families, the implementation of these demands must come at the expense of the entitlements of the non-compliant parents.