(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1997)
Regulamin [specjalnej] strefy [ekonomicznej] można uznać za akt prawny w znaczeniu nadanym mu przez naukę prawa administracyjnego. W doktrynie prawa administracyjnego przez pojęcie aktu prawnego rozumie się w zasadzie te wszelkie objawy czynności prawnych, podejmowanych przez organy państwa lub organy innego podmiotu dysponującego opartym na przepisach prawnych tzw. władztwem publicznym, z których płyną generalne i abstrakcyjne normy postępowania. Akt prawny w sensie normatywnym musi zatem pochodzić od organu upoważnionego do jego stanowienia, musi opierać się na normie prawnej zawierającej upoważnienie do jego ustanowienia oraz musi być zakomunikowany w określony sposób podmiotom, do których adresowane są zawarte w nim wypowiedzi. Nadto akt taki musi zawierać choćby jedną normę postępowania, sformułowaną w sposób generalny i abstrakcyjny. Specjalna strefa ekonomiczna pod względem prawnym stanowi administracyjnie wyodrębnioną część terytorium państwa, w obrębie której - z uwagi na jej szczególne przeznaczenie - obowiązuje specjalny system norm prawnych, wprowadzony aktem ustanawiającym strefę, przy czym normy te mają zabezpieczyć, tzn. umożliwić lub ułatwić, realizowanie zadań i celów gospodarczych państwa. Specjalna strefa ekonomiczna jest instytucją prawa administracyjnego, mającą - ogólnie rzecz biorąc - wszelkie cechy obszaru specjalnego. Zarządzający jest podmiotem administrującym typu korporacyjnego. Ustanawiany jest przez Radę Ministrów w drodze rozporządzenia i poddany nadzorowi Ministra Gospodarki. Swoje zadania realizuje zarówno w formach prawa publicznego (administracyjnego), jak i prywatnego (cywilnego). Działania te mają formę aktów prawnych lub czynności faktycznych. The regulations of the special economic zone can be regarded as a legal act in the sense given to it by the science of administrative law. In the doctrine of administrative law, the concept of a legal act is generally understood to mean all those manifestations of legal actions taken by the state authorities or the authorities of another entity with the so-called public authority based on legal provisions, from which general and abstract norms of conduct flow. A legal act in the normative sense must therefore originate from the authority authorised to enact it, must be based on the legal norm containing the authorisation to enact it and must be communicated in a specific manner to those to whom the statements contained therein are addressed. Furthermore, such an act must contain at least one standard of conduct, formulated in a general and abstract manner. In legal terms, a special economic zone is an administratively separate part of the state’s territory, within which – due to its special purpose – a special system of legal norms is in force, introduced by an act establishing the zone, while these norms are intended to secure, i.e. enable or facilitate, the fulfilment of the state’s economic tasks and objectives. A special economic zone is an institution of administrative law, having, in general, all the characteristics of a special area. The manager is an administrative entity of the corporate type. It is established by the Council of Ministers by decree and is subject to the supervision of the Minister of the Economy. It carries out its tasks in both public (administrative) and private (civil) law forms. These actions take the form of legal acts or factual acts.