(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1997)
Autor artykułu przedstawia stosunki pomiędzy prawem międzynarodowym a prawem państwowym przytaczając stanowiska doktryny (dualizmu i monizmu). Przedstawia koncepcję twórcy teorii dualistycznej, Heinricha Triepela, który porównuje ww. stosunki do dwóch kół, które najwyżej tylko dotykają się, lecz nigdy nie przecinają oraz jej modyfikacje na przestrzeni lat. Autor również charakteryzuje koncepcję monizmu, która zakłada prymat prawa krajowego, która akcentuje znaczenie suwerenności państwa. Ponadto przedstawia metody introdukcji prawa międzynarodowego do porządku prawnego państwa. Charakteryzuje pojęcia „inkorporacji”, „adopcji” oraz „transformacji”, które dotyczą włączania prawa międzynarodowego do porządku prawa krajowego.