(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1997)
Uregulowanie w konwencji zwolnienia dłużnika od odpowiedzialności uwzględnia zarówno elementy obiektywne jak i subiektywne. Instytucja ta ma jednak charakter autonomiczny. W związku z tym jako bezużyteczne ocenia się próby jej wyjaśnienia przez odłołanie siądo katógorii siły wyższej bądŹ winy w jej wersji obiektywnej. Podzielając tę tezę, autor zwracauwagę na dwie kwestie: po pierwsze – nie sposób nie dostrzeć w regulacji konwencji podobieństwa do wykształconej w praktyce polskiego państwowego arbitrażu gospodarczego kategorii wypadku losowego. Po drugie - nie powielają rozwiązania konwencji opracowane na potrzeby wymiany międzynarodowej nienormatywne wzorce, a mianowicie: a) zasady międzynarodowych kontraktów handlowych UNIDRIT (Principles of International commercial contracts; b) zasady europejskiego prawa umów (Principles of European Contract Law). The debtor relief convention takes into account both objective and subjective elements. However, this institution is autonomous in nature. It is therefore useless to try to explain it by referring to the category of force majeure or fault in its objective version. Sharing this thesis, the author draws attention to two points: firstly, it is impossible not to see in the regulation of the Convention a resemblance to the category of unforeseen occurrence developed in the practice of Polish state economic arbitration. Secondly, non-normative models developed for international exchange, namely: a) the UNIDRIT Principles of International commercial contracts; b) the Principles of European Contract Law, do not replicate the Convention’s solution.