(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1998)
Komisja Kodyfikacyjna Prawa Cywilnego już od początku swej działalności w ro-ku 1997 za jedno z priorytetowych zagadnień uznała przygotowanie projektu prawa spółek handlowych, które ma zastąpić utrzymane jeszcze w mocy części Kodeksu handlowego z 1934 r. Pod tym względem Komisja Kodyfikacyjna stała się spadkobiercą koncepcji przy-jętej już - lecz niezrealizowanej jeszcze - przez jej poprzedniczkę, a mianowicie działającą pod przewodnictwem prof. Witolda Czachórskiego Komisję do Spraw Re-formy Prawa Cywilnego. Za taką koncepcją legislacyjną przemawiają ważkie argumenty wynikające przede wszystkim ze zmiany ustroju gospodarczego i politycznego Polski oraz jej aspiracje do wstąpienia do UE. Tak podstawowe dla nowoczesnej gospodarki rynkowej instytucje prawne, jakimi są spółki handlowe, nie mogą być nadal regulowane fragmentami przestarzałego już i nieodpowiadającego wymaganiom UE Kodeksu handlowe-go. Powinno go więc zastąpić prawo w pełni odpowiadające wyzwaniom czasów współczesnych, a zarazem zachowujące to, co w Kodeksie handlowym pozostaje nadal aktualne. Koncepcja ta zarazem najłatwiej może być zsynchronizowana z Ko-deksem cywilnym — opartym na zasadzie „jedności prawa cywilnego", realizowanej zresztą przez szereg najnowszych kodyfikacji europejskich (prawo szwajcarskie, włoskie, holenderskie — także angielskie nieskodyfikowane)". Zarazem z naciskiem należy podkreślić, że zamiar ten realizowany jest jedynie na płaszczyźnie legislacyjnej i dlatego nie uchybia teoretycznemu i dydaktycznemu wyróżnieniu prawa handlowego (lub prywatnego prawa gospodarczego), którego prawo spółek handlowych niewątpliwie stanie się jednym z filarów. Zgodnie z regulaminem określającym tryb działania Komisji zadanie to powierzone zostało powołanemu do tego celu zespołowi problemowemu, działającemu pod przewodnictwem członka Komisji Kodyfikacyjnej prof. dr. hab. Stanisława Sołtysińskiego, przy udziale prof. dr. hab. Andrzeja Szajkowskiego i prof. dr. hab. Janusza Szwaji, którego w toku prac zespołu zastąpił prof. dr hab. Andrzej Szumański.