(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1999)
Państwa Wspólnoty Europejskiej z fazy deficytu żywności przeszły w latach 70. do samowystarczalności żeby dziesięć lat później przejść do stanu strukturalnej nadprodukcji żywności. Nadwyżka żywności stała się problemem i rozpoczęto debatę nad ustanowieniem prawnych środków administracyjnego ograniczania produkcji rolnej. W systemie prawa Wspólnoty Europejskiej występuje duża różnorodność instrumentów limitowania produkcji rolnej, które różnią się pomiędzy sobą charakterem prawnym i mechanizmem funkcjonowania. Ponadto autorka artykułu przedstawia problematykę naruszenia wolności gospodarczej i powiązanym z nią prawem własności, która była także treścią orzeczeń Trybunału Sprawiedliwości.