(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2000)
Prawo do własności w ujęciu art. 1 Protokołu Pierwszego cechuje określonego rodzaju otwartość wynikająca z autonomicznego rozumienia przedmiotu ochrony. Brak sztywnych reguł umożliwia dołączenie do wypracowanego już katalogu nowych praw i interesów majątkowych, jeżeli spełnią one trzy podstawowe przesłanki. Dane prawo lub interes musi faktycznie istnieć lub też istnieje prawnie uzasadnione oczekiwanie jego nabycia, posiada on swoją wartość ekonomiczną oraz przyznaje określonej osobie wyłączne prawo do korzystania z mienia. The right to property in terms of Article 1 of the First Protocol is characterised somehow by openness arising from an autonomous understanding of the subject of protection. The absence of rigid rules makes it possible to add new property rights and interests to the already developed catalogue if three basic premises are met. The right or interest in question must actually exist or there must be a legitimate expectation of acquiring it, it must have its economic value and it must confer on a specific person the exclusive right to use the property.