(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Omawiany w artykule zakres ingerencji w treść polskich postępowań niewypłacalnościach, tj. jednolitość postępowania, przeciwdziałanie ubóstwu masy, autonomia wierzycieli i deregulacja postępowania, uwolnienie do reszty długów i postępowanie konsumenckie, nie jest z pewnością mały. Uważam jednak, ze z punktu widzenia techniki legislacyjnej może być on przeprowadzony przy pomocy stosunkowo nielicznych interwencji w treść ustawy. Pozwoliłoby to na ocalenie aktów prawnych, odznaczających się szczególnie wysokim poziomem legislacyjnym, a także niezwykle przemyślaną konstrukcją, które w poważnym zakresie nie zostały zdezaktualizowane. Autor uważa, że zastąpienie polskiego prawa upadłościowego i układowego całkowicie nową ustawą czy ustawami nie przyniosłoby korzyści, które uzasadniają tak daleko sięgającą interwencję w istniejący porządek prawny. The scope of interference in Polish insolvency proceedings, as discussed in the article, i.e. uniformity of proceedings, prevention of poverty of the mass, autonomy of creditors and deregulation of proceedings, release for residual debts and consumer proceedings, is certainly substantial. However, from the point of view of the legislative technique, it can be carried out with relatively few interventions in the law. This would make it possible to salvage legal acts characterised by a particularly high legislative level and an extremely well thought-out design, which have not been rendered obsolete to a serious extent. The author is of the opinion that the replacement of the Polish bankruptcy and reorganisation law with a completely new law or laws would not bring any benefits which would justify such a far-reaching intervention in the existing legal order.