(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
W artykule w sposób syntetyczny przedstawiono rozwój polskiej kryminologii, koncentrując się zwłaszcza na okresie po drugiej wojnie światowej. W pierwszej części scharakteryzowano kierunki badań kryminologicznych od 1945 do 1989 r., drugą poświęcono zaprezentowaniu problematyki badawczej w okresie transformacji ustrojowej (1990-2001), a w części ostatniej omówiono tendencje rozwoju kryminologii na świecie w najbliższych latach i pożądane kierunki badawcze ze wskazaniem na ich aktualność w polskich warunkach. Zastosowano tutaj sposób analizy, jakiego użyłby żyjący może za lat pięćdziesiąt badacz, chcący dowiedzieć się o kryminologii polskiej drugiej połowy XX wieku: opracowanie zawiera przegląd opublikowanych monografii, artykułów i problemową analizę ich zawartości. Ostatnia dekada tego okresu, to czas nadzwyczaj ciekawy dla kryminologa - czas analizowanej w socjologii i kryminologii zmiany społecznej. Czy znalazł odzwierciedlenie w podejmowanych tematach, publikowanych analizach i wynikach badań kryminologicznych? The article synthetically presents the development of Polish criminology, focusing especially on the period after the Second World War. The first part characterises the directions of criminological research from 1945 to 1989, the second part is devoted to the presentation of research issues in the period of systemic transformation (1990-2001), and the last part discusses trends in the development of criminology in the world in the coming years and desirable research directions with an indication of their validity in Polish conditions. The analytical method used here is that which would be used by a researcher living perhaps in fifty years’ time, wishing to learn about Polish criminology in the second half of the twentieth century: the study provides an overview of published monographs, articles and a problematic analysis of their content. The last decade of this period, is an extremely interesting time for the criminologist - a time of social change analysed in sociology and criminology. Is it reflected in the themes addressed, the analyses published and the results of criminological research?