(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Prawo rolne ulega zasadniczym i wielokierunkowym zmianom, wyznaczonym przez wspólne tendencje rozwojowe współczesnego rolnictwa. Z jednej bowiem strony mamy do czynienia ze znaczącym rozszerzeniem przedmiotu regulacji prawnorolnych, co w efekcie prowadzi do zmiany granic prawa rolnego. Rozszerzenie pól badawczych tego prawa rolnego, a jednocześnie inne rozłożenie „ciężaru gatunkowego” poszczególnych regulacji prawnorolnych, sprawia, że wiele dotychczasowych instytucji ustawodawstwa rolnego utraciło swą aktualność, a w ich miejsce ustanowione zostały na wskroś nowe instrumenty oddziaływania na gospodarkę rolną. Z drugiej zaś strony mamy do czynienia z systematycznie nasilającym się procesem ilościowej ekspansji tego prawa, znajdującym odzwierciedlenie w stale rosnącej liczbie aktów prawnych dotyczących rolnictwa. Ilościowy wzrost regulacji prawnorolnych, o bardzo szczegółowym niekiedy charakterze, związany jest ściśle z nasilającym się systematycznie zjawiskiem jurydyzacji procesów gospodarczych w rolnictwie. Agricultural law is undergoing fundamental and multi-directional changes, determined by the common development trends of modern agriculture. On the one hand, there is a significant expansion of the subject matter of agricultural law, resulting in a change in its boundaries. The expansion of the agricultural law’s research fields and, at the same time, the different distribution of the gravity of the individual agricultural law regulations, means that many of the previous institutions of agricultural legislation have lost their relevance, and in their place thoroughly new instruments for influencing the agricultural economy have been established. On the other hand, there is a steadily increasing process of quantitative expansion of this law, reflected in the ever-increasing number of pieces of agricultural legislation. The quantitative increase in agricultural legal regulations, sometimes of a very detailed nature, is closely linked to the systematically increasing phenomenon of juridicalisation of economic processes in agriculture.