(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Pozycja obecnie obowiązujących regulacji prawnych dotyczących ochrony przyrody w systemie prawnym ochrony środowiska ma znaczenie z punktu widzenia rozważań teoretycznych a także praktycznych ochrony zasobów przyrody. Autor artykułu przedstawia początki ochrony prawnej przyrody na ziemiach polskich przytaczając historie pierwszej polskiej ustawy o ochronie przyrody z 1934 r. oraz drugiej z 1949 r. Opisuje powstanie ruchu ochrony środowiska oraz charakteryzuje prawo ochrony przyrody w czasach współczesnych.