(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Zwalczanie rasizmu jest od początku powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych jednym z głównych jej kierunków aktywności. Powszechna Deklaracja Praw Człowieka z 1948 roku podkreśla, że wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i praw. Autor artykułu przytacza definicje dyskryminacji rasowej zawartej w Konwencji o eleminacji wszelkich form dyskryminacji rasowej z 1965 r. Opisuje działania mające na celu zwalczanie apartheidu, przedstawia definicje pojęcia „rasy” i „gatunku”. Ponadto charakteryzuje polskie regulacje prawne w tym zakresie przywołując normy zawarte w Konstytucji i w Kodeksie Karnym.