(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Rynek pracy wymaga od obecnych absolwentów studiów prawniczych dwóch rodzajów umiejętności praktycznych: ogólnych, które są wspólne dla wszystkich ludzi wykształconych oraz profesjonalnych, które są związane z określonym zawodem. W ramach ogólnych umiejętności praktycznych wyróżniamy umiejętności komunikacyjne – dotyczące sprawności w posługiwaniu się mediami elektronicznymi, językami obcymi oraz efektywnym uczestniczeniu w komunikacji interpersonalnej. Autorka przedstawia podstawy filozoficzne oraz trendy zachodzącej we współczesnym świecie, które powodują wzrost rangi kompetencji społecznych, które umożliwiają współpracę i koordynacje pracy ludzi. Tradycyjne podejście do zawodu prawnika, którzy są przedstawiani jako stróżowie porządku prawnego zostaje wzbogacone o nową perspektywę, prawnika – mobilnego, aktywnego, kreatywnego usługodawcy, partnera biznesmana, menedżera i księgowego.