(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Konstrukcja ściślejszej współpracy została wprowadzona do prawa unijnego przez Traktat Amsterdamski. Trudno w tej chwili ocenić, jakie będzie jej praktyczne znaczenie. Warunki podejmowania współpracy są zakreślone w sposób niezwykle restryktywny; co więcej, nie można obecnie nawet przypuścić z pewną dozą prawdopodobieństwa, w jakich dziedzinach będzie ona mogła się realizować. Przystąpienie do Unii Europejskiej nowych państw członkowskich z Europy Środkowej i Wschodniej w zasadzie nie zmieni tej sytuacji w sposób od razu zauważalny; nie jest też oczywiste, jak zareaguje Trybunał Sprawiedliwości na propozycje współpracy prowadzące w istocie - z punktu widzenia prawa międzynarodowego - do nieformalnej modyfikacji traktatów założycielskich. Należy wszakże zauważyć, że dotychczasowe próby odejścia od zasady jednolitego i bezpośredniego obowiązywania prawa wspólnotowego we wszystkich państwach członkowskich wywarły pozytywny wpływ na rozwój Unii Europejskiej. The construct of enhanced cooperation was introduced into EU law by the Treaty of Amsterdam. It is difficult to assess its practical significance right now. The conditions for cooperation are extremely restrictive; moreover, it is not even possible at present to assume with any degree of probability in which areas cooperation will be possible. The accession of the new Central and Eastern European Member States to the European Union will not, in principle, change this situation in an immediately noticeable way, nor is it obvious how the Court of Justice will react to proposals for cooperation leading in fact - from the point of view of international law - to an informal modification of the founding treaties. After all, it should be noted that past attempts to move away from the principle of the uniform and direct applicability of Community law in all Member States have had a positive impact on the development of the European Union.