(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
W świetle obecnie obowiązujących przepisów prawnych na podstawie zaświadczenia stacji kontroli technicznej samochodów można w dowodzie rejestracyjnym samochodu zmienić tylko dane odnoszące się do: dopuszczalnej ładowności, dopuszczalnej masy całkowitej lub liczby miejsc. Nie można natomiast zmienić rodzaju (typu) samochodu. W przypadku zarejestrowania samochodu osobowego jako ciężarowy, na podstawie zaświadczenia ze stacji diagnostycznej, stwierdza się nieważność takich decyzji, a podstawą stwierdzania ich nieważności jest zarzut pominięcia procedury homologacyjnej. Under current legislation, only the fallowing type of data may be modified in the car registration document on the basis of a certificate from a car technical inspection station: permissible load capacity, permissible total weight or number of seats. However, the type of car cannot be changed. If a passenger car is registered as a heavy goods vehicle, such a decision is annulled on the basis of a certificate issued by a diagnostic station, with the basis for annulment being the allegation that the homologation procedure was omitted.