(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Autor artykułu przedstawia historie regulacji prawnych dotyczących rejestracji praw i obciążeń związanych z nieruchomościami wskazując, że początek obecnych ksiąg nieruchomości datuje się na średniowiecze. Korzenie tych instytucji sięgały starożytnej Grecji i Rzymu. Autor opisuje kształtowanie się ksiąg wieczystych na terenie Europy środkowej i charakteryzuje jej zasady. Następnie zostaje przedstawiona historia polskich ksiąg wieczystych, ich rozwój oraz zmiany proceduralne jakie zachodziły na przestrzeni lat. Autor opisuje regulacje dot. ksiąg wieczystych w porównaniu do ewidencji gruntów i budynków i bankowości hipotecznej a także przedstawia proces informatyzacji ksiąg. Ponadto ocenia projekty notarialne prywatyzacji ksiąg wieczystych.