(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1990)
Z dniem 1 lipca 1985 r. weszła w życie ustawa nowelizująca szwajcarski k.c. w zakresie ochrony dóbr osobistych. Nowe ukształtowanie podstaw odpowiedzialności deliktowej wywierało bezpośrednie konsekwencje w sferze ochrony dóbr osobistych. W razie obiektywnej bezprawności naruszenia (np. czci przez rozpowszechnianie twierdzeń nieprawdziwych) wystarczałoby wykazanie, że sprawca przy zachowaniu należytej staranności mógł się był dowiedzieć o nieprawdziwości stawianych przez siebie zarzutów. Ponadto dzięki treści art. 55 pr.obl. z 1881 r. stworzono szerokie możliwości przyznania zadośćuczynienia w razie wszelkich poważnych naruszeń sfery stosunków osobistych. Praktyka sądowa natychmiast skorzystała z nowo utworzonych rozwiązań, czyniąc z instytucji zadośćuczynienia szeroki użytek. On 1 July 1985, a law amending the Swiss Civil Code with regard to the protection of personal rights came into force. The new shaping of the basis for tort liability had direct consequences in the sphere of personal rights protection. If a violation is objectively illegal (e.g. a violation of dignity through dissemination of false statements), it would be adequate to show that the perpetrator could have acquired information regarding the false nature of his or her claims with due diligence. In addition, thanks to the wording of Article 55 of the Obligatory Law of 1881, ample scope was created for the potential award of compensation in the event of any serious violations of the sphere of personal relations. Judicial practice immediately took advantage of the newly created solutions, making extensive use of the redress institution.