(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1990)
Ta sama osoba może być albo osobą powołaną z ustawy, albo nie powołaną, nie może mieć zaś ona różnej pozycji (osoby powołanej, nie powołanej) w zależności od pewnych dalszych czynników (przesłanek z art. 1059-1062 k.c.). Osoba powołana z ustawy do dziedziczenia gospodarstwa rolnego, o której mowa w art. 1065 k.c., oznacza osobę należącą do kręgu spadkobierców ustawowych. Z art. 1065 zd. 1 k.c. należy wyprowadzić przez wnioskowanie (wykładnia logiczna) normę tej treści, że osoba, która jest powołana z ustawy do dziedziczenia gospodarstwa rolnego, może na podstawie testamentu dziedziczyć, jeżeli odpowiada warunkom z art. 1059 i nast. k.c. Ustawa odróżnia "powołanie" od "warunków", nie traktując ich jako przesłanki powołania (elementu składowego powołania). The same person may be appointed by the law or not and may not have two different statuses (of an appointed and unappointed person), depending on some further circumstances (circumstances dictated by Articles 1059-1062 of the Civil Code). A person appointed by law to inherit an agricultural farm as indicated in Article 1065 of the Civil Code means a person included in the circle of statutory inheritors. According to Article 1065 sentence 1 of the Civil Code, it should be inferred (logical interpretation) from the norm that a person appointed by law to inherit a farm may inherit according to a will if he or she meets the conditions of Articles 1059 ff. of the Civil Code. The law distinguishes between “appointment” and “conditions”, without treating them as a prerequisite for the appointment (an inherent element of the appointment).