(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1990)
Publikowane w dalszej części tomu opracowania były przedmiotem dyskusji w dniach 16 i 17 lutego 1988 r. na konferencji naukowej poświęconej temu zagadnieniu. Organizatorami Konferencji były Izba Cywilna i Administracyjna Sądu Najwyższego oraz Instytut Państwa i Prawa Polskiej Akademii Nauk. Potrzebę skoncentrowania uwagi sędziów i przedstawicieli doktryny na zagadnieniach rękojmi i gwarancji, stanu judykatury i teorii zrodziły, poza dociekliwością teoretyczną, sygnalizowane coraz częściej trudności w praktyce sądów w stosowaniu przepisów kodeksu cywilnego i innych aktów prawnych regulujących rękojmię i gwarancję. Jednym z celów Konferencji było uzyskanie odpowiedzi na narzucające się od dawna pytanie, czy nie byłoby pożądane uchwalenie przez Izbę Cywilną i Administracyjną wytycznych w zakresie wykładni i praktyki sądowej w przedmioćie i gwarancji. W dyskusji przeważająca większość uczestników Konferencji wypowiedziała się za podjęciem przez Izbę Cywilną i Administracyjną prac nad wspomnianymi wytycznymi.