(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2011)
Celem badania jest analiza sukcesji prawnomiędzynarodowej w rozwoju wspólnot europejskich, aż do Unii Europejskiej. Na badanie składa się poszukiwanie, ewentualnych, specyficznych cech wyróżniających zjawisko sukcesji w ramach wspólnot europejskich i porównanie ich z ogólnym modelem sukcesji. W niniejszym artykule posługuję się pojęciami „Wspólnot Europejskich” oraz „wspólnot europejskich” w celu rozróżnienia dwóch aspektów tego pojęcia. Pierwsze oznacza połączone w jeden byt wszystkie trzy organizacje międzynarodowe utworzone na podstawie Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską (TWE), Traktatu ustanawiającego Europejską Wspólnotę Energii Atomowej (TEWEA) oraz Traktatu ustanawiającego Europejską Wspólnotę Węgla i Stali. Drugie pojęcie jest używane w sensie ilościowym, w celu zaznaczenia odrębności trzech wyżej wymienionych organizacji międzynarodowych. Na wstępie warto zwrócić uwagę, że wyżej wymienione rozróżnienie terminologiczne nie zawsze jest zachowane w Traktatach. The history of European integration after the Second World War started in the 1951 with the creation of the European Coal and Steel Community. Further developments led to the establishment of the European Union. This article’s main focus is the analysis of evolution of different European international organizations that brought about the creation of the European Union. The aim is to examine the succession between international organizations in the history of the European Union. This study tries to discern characteristics of succession between European international organizations which enabled the creation of the European Union in comparison with general principles of succession between international organizations.