(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Zagadnienia dotyczące ogólnego tła zagrożeń środowiska morskiego Bałtyku są na ogół znane. Nie będziemy przeto skupiać na nich uwagi, lecz zajmiemy się podstawowymi elementami tematu zasadniczego, którymi są: • międzynarodowa współpraca regionalna państw i innych podmiotów w niej uczestniczących na rzecz ochrony środowiska morskiego obszaru Bałtyku — z uwzględnieniem jej uwarunkowań, podstaw i płaszczyzn; • porządek prawny ochrony środowiska morskiego Bałtyku; • główne formy współpracy państw bałtyckich we wprowadzaniu porządku prawnego, służącego ochronie środowiska morskiego Bałtyku; • niektóre problemy skuteczności ochrony prawnej środowiska — także morskiego.