(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Autor wskazuje następujące konieczne procedury gwarancyjne wynikające z zasady demokratycznego państwa prawnego: • organy prewencyjnej kontroli konstytucyjności ustaw; • incydentalna kontrola legalności norm podustawowych; • instytucja rewizji w postępowaniu sądowym karnym i cywilnym i sądy kasacyjne II instancji; • organy ścigające z urzędu sprawców przestępstw; • rewizja nadzwyczajna na korzyść obywatela; • odwołanie administracyjne; • sądownictwo administracyjne; • adwokatura; • notariat. Poszukując optymalnego zakresu gwarancji praworządności w ramach demokratycznego państwa prawnego, wskazuje na zasadność uwzględnienia także: • sądownictwa konstytucyjnego w postaci kontroli abstrakcyjnej i konkretnej, obejmujące tak kontrolę ustaw, jak i aktów podstawowych; • skargi konstytucyjnej obywateli do sądów konstytucyjnych; • instytucję ombudsmana, kontrolującego z urzędu działalność administracji, tak typu władczego, jak i usługowego, wyposażonego w możliwość kierowania wystąpień; • organy typu Rady Legislacyjnej, działające przy rządzie; • prawo organów samorządu zawodowego i terytorialnego kontrolowania działalności administracji rządowej i postulowania określonych kroków, w tym i zmian postępowania.