(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Mimo rozwoju-w Polsce badań prawnoporównawczych w dziedzinie prawa karnego odczuwa się dotkliwy brak informacji, jeśli chodzi o państwa iberyjskie i iberoamerykańskie. Powodem tego są trudności z dostępem do literatury prawnokamej tych krajów, jak i bariery językowe. Artykuł niniejszy ma na celu częściowe zapełnienie tej luki w polskiej literaturze prawnokarnej. Przedstawia on proces kształtowania się prawa karnego państw Półwyspu Iberyjskiego, to jest Hiszpanii i Portugalii, poczynając od czasów najdawniejszych aż do czasów współczesnych. Prawu karnemu państw iberoamerykańskich poświęcono odrębną publikację. Temat jest obszerny. Nie było przeto możliwe omówienie go szczegółowo. Zwrócono więc uwagę na najważniejsze etapy ewolucji omawianego prawa.