(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2002)
Organy administracji publicznej oraz inne państwowe jednostki organizacyjne, upoważnione mocą odpowiedniego przepisu ustawy do reprezentacji Skarbu Państwa, nie mają statusu organów tej osoby prawnej w rozumieniu art. 38 k.c. To samo odnosi się do państwowych osób prawnych, uzupełniających system reprezentacji państwa w obrocie cywilnoprawnym. Te ostatnie, jak np. Agencja Własności Rolnej Skarbu Państwa, nie są zatem organami Skarbu Państwa, aczkolwiek, w granicach oznaczonej właściwości, reprezentują państwo w obrocie cywilnoprawnym. Reprezentujące Skarb Państwa w stosunkach cywilnoprawnych państwowe jednostki organizacyjne, które nie posiadają osobowości prawnej (np. wojewoda), nie muszą mieć umocowania materialnoprawnego do dokonania konkretnej czynności prawnej za Skarb Państwa. Takie umocowanie danego statio fisci nie musi każdorazowo wyraźnie wynikać z określonych przepisów prawa materialnego, regulujących daną sferę stosunków, jego kompetencje mają bowiem źródło w ogólnym, przyjętym w naszym prawie systemie reprezentacji państwa w obrocie cywilnoprawnym, znajdującym podstawę w art. 67 § 2 k.p.c. Starosta nie jest w zakresie swych kompetencji organem Skarbu Państwa; może on być jedynie traktowany, w sprawach dotyczących gospodarowania nieruchomościami stanowiącymi własność Skarbu Państwa, jako jego statio fisci. Fakt, iż starosta jest organem funkcjonującym w strukturze instytucji odrębnej od Skarbu Państwa, tzn. jest przewodniczącym organu wykonawczego (zarządu) powiatu jako osoby prawnej, powoduje, że na wypadek niedziałania starosty w postępowaniu sądowym w sprawach dotyczących nieruchomości Skarbu Państwa może on być zastąpiony zawsze albo przez wojewodę, albo też przez właściwego ministra (zwłaszcza ministra kompetentnego w sprawach Skarbu Państwa) - jako przez organy nadrzędne (w powyżej wskazanej dziedzinie) wobec niego - por. przepis art. 67 § 2 k.p.c. Takim organem nie będzie natomiast zarząd powiatu - jest on bowiem organem właściwym w zakresie reprezentacji powiatu jako właściciela nieruchomości tworzących powiatowy zasób nieruchomości - zob. art. 25a i art. 25b ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami. Stroną stosunków cywilnych zawieranych przez jednostki organizacyjne Lasów Państwowych w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej jest Skarb Państwa jako właściciel lasów państwowych, a ustawowe umocowanie organów jednostek organizacyjnych Lasów Państwowych polega na reprezentowaniu Skarbu Państwa. Public administration bodies and other state organisational units authorised by the relevant provision of the law to represent the State Treasury do not have the status of corporate bodies of that legal person within the meaning of Article 38 of the Civil Code. The same applies to State legal persons supplementing the system of State representation in civil law transactions. The latter, e.g. the Agricultural Property Agency of the State Treasury, are therefore not official bodies of the State Treasury, although, within the limits of their designated jurisdiction, they represent the State in civil law transactions. State organisational units which represent the State Treasury in civil law relations and which do not have legal personality (e.g. the provincial governor) do not need to have material legal authority to perform a specific legal act for the State Treasury. This empowerment of the statio fisci in question does not have to arise in each case expressly from specific provisions of substantive law regulating the given sphere of relations, as its competence has its source in the general system of State representation in civil law transactions adopted in our law, which finds its basis in Article 67 § 2 of the Code of Civil Procedure. The county governor is not, within the scope of his/her powers, an official body of the State Treasury; he/she can only be regarded, in matters concerning the management of real estate owned by the State Treasury, as its statio fisci. The fact that the county governor is an authority functioning in the structure of an institution separate from the State Treasury, i.e. he/she is the chairman of the executive body (board) of the county as a legal entity, results in the fact that in the event that the county governor does not act in legal proceedings in matters concerning State Treasury real property, he/she may always be replaced either by the voivode or the competent minister (especially the minister competent in matters concerning the State Treasury) - as superior authorities (in the aforementioned area), cf. Article 67 § 2 of the Code of Civil Procedure. However, the county board will not be such a body, as it is the body competent to represent the county as the owner of the real estate forming the county real estate resource - cf. Article 25a and Article 25b of the Act of 21 August 1997 on real estate management. The State Treasury as the owner of the State Forests is a party to the civil relations entered into by the organisational units of the State Forests within the scope of their economic activity, and the statutory authority of the bodies of the organisational units of the State Forests is to represent the State Treasury.