(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2003)
W wyniku rozpowszechnienia się i rozwoju praw człowieka pojawiła się koncepcja wzmocnienia pozycji osoby ściganej w postępowaniu ekstradycyjnym. Autor artykułu opisuje rozwój idei włączenia praw człowieka do postępowania ekstradycyjnego przytaczając postanowienia konferencji w Dijon (1981), Buenos Aires (1994), Helsinkach (1996), Tajpej (1998) oraz oksfordzkiej konferencji na temat międzynarodowej współpracy w sprawach karnych (1998). Przedstawia również obszary styczności postępowania ekstradycyjnego z prawami człowieka, przybliżając czytelnikom instytucję domniemania dobrej wiary państwa wzywającego przytaczając przykłady z USA, Wielkiej Brytanii i Kanady oraz instytucje ekstradycji warunkowej. Ponadto charakteryzuje pozycję osoby ściganej w państwie wezwanym, alternatywne metody wydawania przestępców oraz opisuje konflikt źródeł prawa międzynarodowego w ww. materii.