(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1993)
Prawo w zasadniczym tego słowa znaczeniu dotyczy, zdaniem Kaufmanna, konkretnej sytuacji, określa to, co tu i teraz jest słuszne; norma prawna jest jedynie „prawem w możności”, a prawo w pełni realne to ipsa res iusta — „sama rzecz sprawiedliwa”. Ustalenie tego, co jest słuszne w konkretnych okolicznościach odbywa się zawsze w pewnego typu procesie dokonywanym przez sędziego (bądź przez stojącego przed wyborem człowieka), poszukującego konkretnego rozstrzygnięcia. Ontyczne podstawy tego procesu to ontyczne podstawy prawa. W analizowanej teorii główny tok rozumowania zdaje się być wyznaczony pytaniem o transcendentalne warunki możliwości procesu prowadzącego do słusznych rozstrzygnięć: jak trzeba pomyśleć rzeczywistość, aby możliwy był zrekonstruowany proces urzeczywistniania prawa, proces poznawania (ustalania) tego, co słuszne. According to Kaufmann, law in the strict meaning of the word is related to a specific situation, defines what is right here and now, the legal standard is only a “prospective law” and fully real law is ipsa res iusta - “the just matter itself”. The determination of what is right in the particular circumstances is always done through some type of process carried out by a judge (or a person facing a choice), seeking a particular outcome. The ontic basis of this process is the ontic basis of the law. In the analysed theory, the main line of reasoning seems to be determined by the question for the transcendental conditions of possibility of a process leading to the right decisions: how reality should be conceived in order for a reconstructed process of realising the law, a process of knowing (determining) what is right, to be possible.