(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1993)
Przeprowadzone badanie przyniosło wiele interesujących i ważnych spostrzeżeń w odniesieniu do tych problemów, które aktualnie w największym stopniu nurtują społeczeństwo polskie. Stanowią one zarazem istotną wskazówkę dla decydentów, których poczynania związane są z legislacją, choć nie tylko. Zapewnienie poczucia bezpieczeństwa obywatelom, to zadanie przede wszystkim dla policji. Chodzi też o pracę sądów, których orzecznictwo powinno być bliższe społecznemu poczuciu sprawiedliwości i prowadziło do nieuchronności kary w przypadku naruszenia norm prawnokamych. Jest to również materiał do przemyśleń dla elit politycznych, których działalność badani ocenili mało przychylnie. Fakt ten może oznaczać, iż działalność ta mija się z oczekiwaniami społecznymi i nie jest w istocie „zwierciadłem” poglądów i odczuć społecznych. Prowadzona jest więc w swego rodzaju próżni społecznej. Nie zachęca to z pewnością do aktywności społeczno-politycznej; przeciwnie - sprzyjać może rozwojowi postaw egoistycznych, a nawet aspołecznych. The study yielded a number of interesting and important insights into the issues that are currently most troubling for the Polish society. At the same time, they provide important guidance for decision-makers whose actions are related, but not limited to, legislation. Ensuring a sense of security for citizens is first and foremost a task for the police. It also concerns the work of the courts, the jurisprudence of which should be aligned closer with the sense of justice of the society and lead to the inevitability of punishment if the legal and penal norms are breached. It is also food for thought for the political elite, whose activities were judged not very favourably by those surveyed. This fact may mean that this activity misses the societal expectations and are not really a “mirror” of social views and feelings. It therefore takes place in a kind of social vacuum. This certainly does not encourage socio-political activity; on the contrary, it can foster the development of selfish and even antisocial attitudes.