(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2004)
Wybór decyzji jako podstawy dokonania wpisu do ewidencji działalności gospodarczej na gruncie ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej nie świadczy bynajmniej o stworzeniu organowi ewidencyjnemu możliwości decydowania o tym, kto będzie mógł podjąć działalność gospodarczą i czy w ogóle naruszona zostałaby zasada wolności gospodarczej wyrażona w tejże ustawie i będąca powtórzeniem zapisu Prawa działalności gospodarczej. Decyzja ta może mieć wyłącznie charakter deklaratywny, potwierdzający, że spełnione zostały przez dany podmiot warunki formalne określone ustawą. Osoby wykonujące wolny zawód będą wpisywane zarówno do ewidencji działalności gospodarczej (na podstawie przepisów u.s.dz.g.), jak i do odpowiedniego "rejestru" prowadzonego przez korporację zawodową. Ten ostatni ma w odniesieniu do wolnego zawodu znaczenie reglamentacyjne, a wpis danej osoby ma charakter konstytutywny. Osoba fizyczna staje się przedsiębiorcą z chwilą wpisu do ewidencji. The fact that a decision was chosen as the basis for making an entry in a business register pursuant to the Act of July 2, 2004 on the freedom of business activity does not in any way indicate that the registration authority is allowed to decide who will be able to start business operations and whether the principle of economic freedom expressed in that law and echoing the provisions of the Business Activity Law would be violated at all. Such a decision may only be declaratory and may confirm that the formal conditions set by the law have been met by the entity in question. Persons working in liberal professions will be registered both in the business register (under the provisions of the Act on the freedom of business activity) and in the relevant “register” maintained by the professional corporation. The latter serves a control function with regard to liberal professions and a person’s entry is constitutive. An individual becomes an entrepreneur upon the entry in the register.