(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2004)
Pozarejestrowy system przenoszenia praw do nieruchomości (unregistered system of conveyancing ) różni się znacząco od prawa obrotu nieruchomościami w Polsce, w którym wiodącą rolę odgrywają księgi wieczyste. Należy jednak zaznaczyć, iż w związku z ustanowieniem całego terytorium Anglii i Walii obszarem obowiązkowej rejestracji (area of compulsory registration) oraz instytucją pierwszej rejestracji (first registration) wraz z upływem czasu system pozarejestrowy będzie tracił znaczenie na rzecz systemu rejestrowego przenoszenia praw do nieruchomości (registered land system ) – bardziej zbliżonego do systemu polskiego. Niemniej w chwili obecnej pozarejestrowy system przenoszenia praw do nieruchomości (unregistered system of conveyancing ) nadal odgrywa na terenie Anglii i Walii istotną rolę, a jego zasady stanowią ważny element wiedzy profesjonalistów związanych z tamtejszym rynkiem nieruchomości.