Analiza profilu nieletnich sprawców czynów karalnych w województwie śląskim w latach 1999–2018 na podstawie danych statystycznych: Statistical analysis of the profiles of juvenile criminals in the Silesian voivodeship between 1999 and 2018 (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
Celem opracowania jest przedstawienie profilu nieletniego sprawcy czynów karalnych w województwie śląskim w latach 1999–2018. W opracowaniu zostały ukazane badania własne przeprowadzone na terenie województwa śląskiego, na podstawie danych statystycznych uzyskanych z Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach. Analiza dotyczy określenia profilu nieletniego, który najczęściej dopuszcza się łamania prawa. Ponadto w opracowaniu przedstawiono, jak na przestrzeni 20 lat ewoluowało łamanie prawa przez dziewczęta i chłopców.The aim of the study is to present the profile of a juvenile delinquency of criminal acts in the Silesian Voivodeship in the years 1999–2018. The study presents own research conducted in the Silesian Voivodeship, based on data obtained from the Provincial Police Headquarters in Katowice. The analysis concerns determining the profile of minors who most often break the law. Moreover, the study presents how the violation of the law by girls and boys has evolved over the course of twenty years.