Idee, definicje i praktyka sprawiedliwości naprawczej: Evolution of the idea, definition and practice of restorative justice (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
Artykuł ma na celu omówienie idei, założeń oraz modeli i form sprawiedliwości naprawczej, wraz z próbą ich systematyzacji oraz poszukiwaniem wspólnych cech dla całego ruchu sprawiedliwości naprawczej, obejmującego wiele sfer życia społecznego. W tym celu wyjaśniony został wyjątkowy sposób traktowania przestępczości i innych zachowań dewiacyjnych w tym podejściu. Następnie skonfrontowane zostały poglądy na temat idei, zasad i celów sprawiedliwości naprawczej. Na tej podstawie wskazuje, że mediacja nie powinna być utożsamiana ze sprawiedliwością naprawczą, ponieważ nie zaspokaja potrzeb wszystkich aktorów – osób pokrzywdzonych, sprawcy oraz wspólnoty. W drugiej części artykułu zostały opisane i usystematyzowane różne formy sprawiedliwości naprawczej.The article aims to discuss the ideas, assumptions, models and forms of restorative justice. Along with an attempt to systematize them and look for common features across the restorative justice movement, which covers many spheres of social life. To this end, the unique way in which crime and other deviant behavior are treated in this approach is explained. Next, views on the ideas, principles and goals of restorative justice are confronted. On this basis, it argues that mediation should not be equated with restorative justice, since it does not meet the needs of all actors – the victim, the offender and the community. In the second part of the article, the various forms of restorative justice were described and systematized.