Kanibalizm z punktu widzenia kryminologii: Cannibalism from the point of view of criminology (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
Kanibalizm należy do niewielu zjawisk budzących jednocześnie fascynację i odrazę. Występuje wśród wielu gatunków zwierząt. Sam kanibalizm, choć u ludzi nie zdarza się często, można łatwo dostrzec w wielu kulturach i różnym kontekście. Występuje w wielu tekstach kultury, ma podłoże rytualne wynikające z różnych obrzędów, a także pojawia się w przypadkach tzw. wyższej konieczności, co wynika ze skrajnego głodu. Kanibalizm ma również miejsce przy zabójstwach z motywów seksualnych oraz przy zabójstwach z motywów psychotycznych, co potwierdza światowa kazuistyka.Cannibalism is one of the few phenomena that arouses both fascination and repugnance at the same time. It is found in many species of animals. Cannibalism itself, while not common in humans, can be easily passed over in many cultures and circumstances. It occurs in many texts of culture, has a ritual basis typical of various rituals, but appears in some so-called urgent necessity, which results from the extreme region. Cannibalism also occurs in murders with sexual motives and in murders with psychotic motives, which is confirmed by world casuistry.