Geneza i motywy wprowadzenia do Kodeksu karnego możliwości wymierzenia kary nieredukowalnego dożywotniego pozbawienia wolności: Origins and motives for the introduction into the Criminal Code of the possibility of imposing an irreducible life sentence (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
Artykuł analizuje genezę oraz motywy wprowadzenia do Kodeksu karnego możliwości wymierzenia kary nieredukowalnego dożywotniego pozbawienia wolności, tj. bez możliwości ubiegania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie (ustawa z dnia 7 lipca 2022 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw). Zdaniem autora omawiane przepisy mają charakter populizmu penalnego i stanowią przykład uprzedmiotowienia skazanego, który staje się środkiem do osiągnięcia określonych celów. Odwołują się one do pierwotnych (atawistycznych) instynktów (zemsty). Wprowadzenie do k.k. możliwości wymierzenia kary nieredukowalnego dożywotniego pozbawienia wolności wpisuje się również w zmianę aksjologii, której ustawodawca dał wyraz w zakresie dyrektyw wymiaru kary.The article analyses the genesis and motives of the introduction to the Criminal Code of the possibility of imposing the life imprisonment without parole (Act of 7 July 2022 amending the Act – Criminal Code and certain other acts). In the author’s opinion, the provisions in question have the character of penal populism and constitute an example of objectification of the convict, who becomes a means to achieve certain goals. The analysed provisions refer to primal (atavistic) instincts (revenge). The regulations in question will not reduce the level of crime. The introduction of the possibility of imposing a sentence of irreducible life imprisonment into the Criminal Code is also part of the change in axiology that the legislator has given expression to in terms of the sentencing directives.