Sprawozdanie z II Kongresu Kryminologicznego (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
W dniach 8–9 września 2022 r. w Centrum Dydaktycznym Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie przy ul. Krupniczej 33a odbył się II Kongres Kryminologiczny. Wydarzenie to zostało zorganizowane z rocznym opóźnieniem wynikającym z pandemii COVID-19. Organizatorami Kongresu byli: Katedra Kryminologii UJ, Polskie Towarzystwo Kryminologiczne im. prof. St. Batawii oraz Koło Naukowe Kryminologii Towarzystwa Biblioteki Słuchaczów Prawa UJ. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Rzecznik Praw Obywatelskich, dr hab. Marcin Wiącek, prof. UW, Prezydent Miasta Krakowa, prof. dr hab. Jacek Majchrowski oraz Jego Magnificencja Rektor UJ, prof. dr hab. Jacek Popiel. Wsparcia finansowego udzielili: Towarzystwo Biblioteki Słuchaczów Prawa UJ, Towarzystwo Doktorantów UJ, Fundacja Studentów i Absolwentów UJ „Bratniak” oraz Polskie Towarzystwo Kryminologiczne im. prof. St. Batawii jako współorganizator wydarzenia.