I edycja Letniej Szkoły Kryminalistyki i Kryminologii (Biuletyn Kryminologiczny, 2023)
W kalendarzu akademickich aktywności czerwiec stanowi zazwyczaj miesiąc, który zarówno studentom, jak i pracownikom uczelni kojarzy się z pewnym początkiem, ale i końcem – z jednej bowiem strony w miesiącu tym kończą się realizowane w ramach semestru letniego zajęcia dydaktyczne, z drugiej zaś – zwłaszcza dla studentów – rozpoczyna się okres wytężonej pracy, związanej z początkiem sesji egzaminacyjnej. Mogłoby się więc wydawać, iż czerwiec to raczej miesiąc pewnych rozliczeń, skoncentrowany przede wszystkim na podsumowaniu dotychczas wykonanej pracy – niekoniecznie zaś – na rozpoczynaniu nowych aktywności i inicjatyw naukowych. Tymczasem to właśnie w czerwcu miało miejsce wydarzenie niezwykłe, stanowiące pewnego rodzaju nowość „na mapie” realizowanych w Polsce przedsięwzięć dydaktyczno-badawczych. W dniach 27–30 czerwca 2022 r. odbyła się bowiem pierwsza edycja Letniej Szkoły Kryminalistyki i Kryminologii, która nie dość, że wyznaczyła swoim uczestniczkom i uczestnikom zupełnie nowe cele tak naukowe i badawcze, to jeszcze z uwagi na formułę wydarzenia, pozwoliła na integrację środowisk studenckich oraz akademickich z różnych ośrodków naukowych.