Przepadek korzyści majątkowej po nowelizacji kodeksu karnego z 13 czerwca 2003 r. Wyniki badań aktowych (Biuletyn Kryminologiczny, 2007)
Dokonana z dniem 1 lipca 2003 r. nowelizacja kodeksu karnego (będąca częścią szerszej noweli tzw. antykorupcyjnej 1) dokonała znaczącej zmiany w treści art. 45 dotyczącego przepadku korzyści majątkowych uzyskanych w wyniku przestępstwa w szczególności wprowadzając do polskiego systemu prawa karnego domniemania, których istota sprowadza się do odwrócenia ciężaru dowodu dotyczącego pochodzenia mienia posiadanego przez sprawcę przestępstwa. Zmiana ta w założeniach ustawodawcy miała doprowadzić do umożliwienia sądowi orzekania - w znacznie szerszym zakresie niż to było dotychczas stosowane - przepadku mienia stanowiącego korzyść majątkową z popełnionego przestępstwa. Zgodnie z zamysłem nowelizacji wprowadzone ułatwienia dowodowe winny doprowadzić do znacznego wzrostu liczby orzeczeń przepadku w oparciu o przepisy art. 45 kodeksu karnego.