Jak bezpiecznie żyje się za ogrodzeniem? Poczucie bezpieczeństwa mieszkańców warszawskich osiedli zamkniętych. (Biuletyn Kryminologiczny, 2006)
Dążenie do zapewnienia mieszkańcom bezpieczeństwa spowodowało wykształcenie się formy budownictwa mieszkalnego, którego cechą charakterystyczną jest oddzielenie, poprzez różnego typu płoty, mury, ogrodzenia, przestrzeni miejskiej (publicznej) od prywatnej. Fenomen ten został w literaturze określony mianem gated communities - społeczności za bramą. Wzrost liczby osiedli tego typu jest w Polsce bezsprzecznym faktem. Od połowy lat dziewięćdziesiątych, kiedy w stolicy powstały pierwsze inwestycje tego rodzaju, zjawisko to rozprzestrzeniło się na wszystkie duże miasta, a o jego zasięgu świadczy fakt, że np. w Warszawie praktycznie nie buduje się osiedli „starego typu", czyli nieogrodzonych. Równolegle ogradzane są stare budynki - powstałe w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Interesujący jest wpływ wyboru tego typu miejsca zamieszkania na poczucie bezpieczeństwa jego mieszkańców, jak i na postrzeganie świata zewnętrznego.