Sprawiedliwość naprawcza dla nieletnich na świecie (Biuletyn Kryminologiczny, 2005)
W niniejszym artykule opisałam sprawiedliwość naprawczą w czterech państwach: w Austrii, Anglii i Walii, Nowej Zelandii oraz na Ukrainie. Dlaczego te właśnie kraje? Austria dlatego, że eksperymentuje ze sprawiedliwością naprawczą od dwudziestu lat, i ten sposób reakcji na przestępstwo wpisał się trwale w austriackie prawo oraz dlatego, że Polska wiele wzorców czerpała właśnie stamtąd. Anglia i Nowa Zelandia, bo to, co dzieje się w tych państwach to podejście nowatorskie, modelowe, o których w Polsce możemy marzyć. Ale marzenia te w obu przypadkach możemy przekuć na praktykę i to, co najważniejsze, nawet na gruncie obowiązującego prawa. Ukrainę opisałam dlatego, że jest ona niejako naszą młodszą siostrą. Ukraińcy są na etapie przeprowadzania pierwszych programów eksperymentalnych, a sprawiedliwości naprawczej uczą się między innymi od Polaków.