Zmierzch epoki zawodowców? (Biuletyn Kryminologiczny, 2005)
Żyjemy w niebezpiecznych czasach, o czym niestrudzenie przypominają nam media, a wtórują im naukowcy różnych dziedzin. Gdzie nie spojrzymy, mamy do czynienia z jakimś kryzysem, którego widmo złowieszczo krąży nad cywilizacją zachodnią. Zdawać by się mogło, iż kryzys oszczędził przestępczość, która rozrasta się do niebywałych rozmiarów, rozwija, wręcz kwitnie. A jednak najwyraźniej i ją dotknęła ta zaraza, gdyż ponoć wszelkie zasady odeszły w niebyt, a w bezwzględnej walec liczy się tylko siła fizyczna i pieniądze.