Piąta doroczna konferencja Europejskiego Towarzystwa Kryminologicznego Kraków, 31 sierpnia- 3 września 2005 (Biuletyn Kryminologiczny, 2004)
Na program konferencji złożą się tradycyjnie sesje plenarne, sesje panelowe dwojakiego rodzaju (a mianow1c1e sesje zgłaszane o charakterze monograficznym oraz sesje o ogólnym charakterze), sesje „autor spotyka się z czytelnikami", oraz sesje plakatowe.