Wczesne zapobieganie agresywności i przestępczości młodocianych (Biuletyn Kryminologiczny, 1998)
Statystyki przestępczości wykazują, że coraz częściej wykroczeń i to nierzadko ciężkich dokonują dzieci poniżej lat 13. Co więcej przemoc w szkole - terroryzowanie słabszych i młodszych uczniów przez silniejszych staje się coraz to powszechniejsze. Dlatego nasuwa się nieodparty wniosek, że profilaktyka przestępczości musi zacząć się wcześnie - już wobec najmłodszych. Celem bezpośrednim prewencji jest wytworzenie w dzieciach odporności na wpływy patogennego otoczenia. Nie uchronimy ich bowiem od takich kontaktów, od stresu szkolnego, od codziennej dawki budzącego poczucie zagrożenia horroru telewizyjnego, wreszcie od napięć i konfliktów wewnętrznych.