Standardy międzynarodowe w praktyce polskich placówek dla nieletnich (Biuletyn Kryminologiczny, 1994)
W swoim wystąpieniu chciałbym się skoncentrować nad porównaniem stanu faktycznego i prawnego dotyczącego postępowania wobec nieletnich umieszczonych w różnego typu zakładach (wychowawczych, poprawczych, policyjnych izbach dziecka itp.) a treścią międzynarodowych reguł i zasad w tej dziedzinie.