Trzy raporty – kilka złudzeń (o stanie resocjalizacji nieletnich w Polsce) (Biuletyn Kryminologiczny, 1994)
Pierwsza połowa bieżącego roku (1994) przyniosła kilka opracowań a zwłaszcza „raportów" na temat sytuacji nieletnich w zakładach poprawczych. Opublikowanie tych raportów wywołało szereg dyskusji toczących się w aurze podniecenia emocjonalnego autorów i dyskutantów. Najwięcej szumu i rozgłosu przyniósł raport Biura Interwencji Senatu RP (mniej nieco inne raporty: Biura Rzecznika Praw Obywatelskich oraz Sprawozdanie z lustracji instytucji izolacyjnych Komitetu Helsińskiego).