Wymuszone małżeństwa – kryminalizować, czy nie kryminalizować? (Biuletyn Kryminologiczny, 2011)
Ósmy czerwca 2012 r. był dniem wyjątkowym w Wielkiej Brytanii. Tego dnia rząd Wielkiej Brytanii podpisał Konwencję Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej (CAHVIO). Podpisanie Konwencji świadczy o zaangażowaniu rządu i woli politycznej w walkę z przemocą wobec kobiet i dziewcząt, do której zaliczają się takie czyny jak okaleczanie narządów seksualnych kobiet, wymuszone małżeństwa, uporczywe nękanie, psychiczna i fizyczna przemoc oraz przemoc seksualna. Tego samo dnia premier David Cameron zapowiedział, że zmuszanie osoby do zawarcia małżeństwa stanie się wkrótce przestępstwem na terenie Anglii i Walii (jako że w Szkocji jest już nim od 2008 r.).