Zabójstwo honorowe jako przykład przemocy motywowanej kulturowo (Biuletyn Kryminologiczny, 2013)
Przedmiotem poniższych rozważań będzie zagadnienie tzw. zabójstw honorowych. Zapewne większość osób słysząc takie hasło jest w stanie przywołać pewne typowe skojarzenie. Jakie ono będzie? Ofiara – kobieta. Najprawdopodobniej muzułmanka. Sprawca - ktoś z jej rodziny, mężczyzna. Powód – złamanie przez nią jakiejś obowiązującej w danej społeczności normy zachowania.