Sergiej Viktorovič Poznyšev. Short reflections and recollection on the 70th anniversary of his death (Biuletyn Kryminologiczny, 2022)
Niniejszy artykuł ukazuje sylwetkę Siergieja Wiktorowicza Poznyszewa (1870-1943), profesora prawa karnego Uniwersytetu Moskiewskiego, jako jednego z niewielu przedstawicieli rosyjskiej doktryny prawa, którzy po objęciu władzy w Rosji przez bolszewików jawnie odrzucili uprawianie nauki z pozycji marksistowskich. Taka postawa oznaczała dla niego utratę możliwości kontynuacji pracy jako profesora uniwersyteckiego oraz marginalizację w środowisku naukowym. Pomimo tych przeciwności Poznyszew kontynuował swoje prace badawcze skoncentrowane głównie na problemach penitencjarystyki oraz źródeł przestępstwa i przestępczości. Dociekanie uwarunkowań kryminogenezy doprowadziło do sformułowania przez niego aktualnej po dziś dzień koncepcji typu kryminalnego, którą wyłożył w dziele „Psychologia kryminalna. Typy przestępne”.