Sprawozdanie z Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Przestępczość i prawo karne w Europie – ujęcie komparatystyczne” (Biuletyn Kryminologiczny, 2022)
Konferencja miała na celu zaprezentowanie rozważań naukowych z zakresu przestępczości i prawa karnego krajów Europy w ujęciu komparatystycznym. Wśród wygłaszanych referatów mogliśmy znaleźć porównania prawa karnego w Polsce – do systemu prawnego innych państw Europy. Prelegenci poruszyli również rozmaite tematy takie jak np. kara śmierci, procedury postępowań prawnokarnych oraz wiele innych. Prezentujący powoływali się na dane statystyczne, prawo oraz opinie własną, co umożliwiało dyskusję na wielu płaszczyznach. Wydarzenie pozwoliło na poszerzenie wiedzy, wymianę doświadczeń i rozważań naukowych z uczestnikami oraz pracownikami naukowymi. Dla wielu osób wystąpienie stały się inspiracją do podjęcia dalszych rozważań prawu karnemu oraz komparatystyce. Spośród wygłaszanych referatów najlepsze z nich, zostały opublikowane w Biuletynie Kryminologicznym.